Lions ungdomsutveksling i inn- og utland

Lions ungdomsutveksling i inn- og utland

Publisert av Vibeke Katrine Aasland den 20.10.22.

Siden 1961 har tusener av unge mennesker hvert år deltatt i Lions’ internasjonale leir- og ungdomsutvekslingsprogram. Alle leirene drives av frivillige i Lions.

(Last ned informasjonen i denne artikkelen som PDF, se nederst)

Lions har i dag leire hvor ungdom med eller uten fysisk funksjonsnedsettelse kan delta. Her møter de nye venner, får se, oppleve og gjort erfaringer de vil ha med seg livet ut. Det arrangeres rundt 150 leire i over 40 land, inkludert Norge, og leirene har litt forskjellig innhold.

Programmet for leirene  inneholder sosiale, kulturelle og sportslige aktiviteter. Formålet med leireprogrammet er å skape og fostre en god ånd av internasjonal forståelse blant medmennesker, samt knytte fremtidige vennskap og nettverk blant ungdom.

Lions Norge sender norsk ungdom på leiropphold til mange ulike land, også NorgeFor norske leire er leiroppholdet på to uker, noen med vertsfamilieopphold. I Europa har leirene vanligvis en varighet på inntil tre uker. To uker på leir kombinert med vertsfamilieopphold på en uke før eller etter leiren. For leire utenfor Europa er oppholdet som regel på fire-fem uker.           

Lions Clubs Internationals leir- og ungdomsutvekslingsprogram foregår stort sett i tidsrommet mellom 20. juni og 15. august, men vi har også leire i vinterhalvåret.

Det offisielle leirspråket er engelsk. De franske leirene har fransk som leirspråk, men de har også engelsk på noen av sine leirer. Aldersgrensen er stort sett 18-22 år, men noen land har en nedre grense på 15 år og øvre på 23 år. Det er vanligvis 25-30 deltagere på leirene.                          

De ungdommene som reiser i Lions’ leir- og ungdomsutvekslingsprogram må akseptere og forstå fullt ut at de er kommet til annet land med andre normer, kultur, livssyn og livsformer. Det forutsettes og forventes at studentene har en stor grad av modenhet for å kunne håndtere utfordringer man kan oppleve ved å bo hos én eller flere forskjellige vertsfamilier i et land langt hjemmefra. En erfaring hvor vertsfamilien for eksempel snakker dårlig engelsk må kunne håndtere på en positiv måte. Lions International Youth Camp and Exchange program har avtaler og regler som skal følges. I tillegg skal ungdommene rette seg etter det enkelte lands normer for skikk og bruk i forhold til sømmelig oppførsel.

NB! Lions Clubs International har ufravikelige og strenge regler i forhold til rusmidler. Lions Clubs International har nulltoleranse overfor rusmisbruk. Organisasjonens holdning til narkotika og alkohol kan ikke misforstås, og studenter som ikke retter seg etter arrangørens forbud, må forvente å måtte avslutte oppholdet umiddelbart, og reise hjem på egen bekostning.

For å delta i Lions internasjonale ungdomsutvekslingsprogram, ta kontakt med en Lionsklubb der du bor, eller leir- og utvekslingsansvarlig for Lions Norge (se kontaktinfo nederst).

Hva koster det å delta?

Utgifter til utstyr og leiravgift er ikke medregnet, kun reisen. Prisene er fra 2022 og omtrentlige.

Utvekslingsland

Priser (NOK)

Australia

25 000

Belgia

4 000

Kroatia

4 000

Danmark

3 000

Irland

5 000

Frankrike

7 000

Island

4 500

Israel

7 000

Italia

6 000

Japan

15 000

Litauen

7 000

Malaysia

14 000

Nederland

3 000

Tyskland

5 000

Portugal

6 000

Slovenia

6 000

Sveits

8 000

Tyrkia

7 000

Ungarn

6 000

USA

20 000

USA, Hawaii

30 000

Østerrike

5 000

Østerrike SoM

5 000

 

Oversikt over leire i hele verden finner du på denne siden (bllir mer oppdatert utover høsten 2022): https://www.lionsclubs.org/en/start-our-approach/youth/youth-camps-and-exchange. Klikk på «View International Directory» så laster du ned en Excelfil.

Norske leire: https://www.lions.no/youthcamp

Kontakt

Ansvarlig for Lions leir- og utvekslingsprogram, MD-YCEC: Stefan Trygve Soos, Telefon: +47 900 54 623, E-post: mdyc@lions.no

YEPC-Europe Marielle Fauerskov Soos, Telefon: +47 958 96 997 E-post: yepc.europe@lions.no