Jubileumslåta Løva

Jubileumslåta Løva

Publisert av Vibeke Katrine Aasland den 11.03.21. Oppdatert 30.03.21.

I forbindelse med 50- års jubileet til Beitostølen Helsesportsenter ble altså jubileumslåta "Løva" til. Teksten er skrevet av Ørnulf Juvkam Dyve og låta fremføres av Gaute Lein Ausrød, begge fra gruppa Staut. Musikkvideoen ble spilt inn ved BHSS i september 2020, og samtidig med innspillingen "vokste" et bilde av Løva frem på en av betongveggene ved senteret, signert grafittikunstner Fredrik Olsen.

Jubileumslåta "Løva" m/video og gafittikunst er BHSS' jubileumsgave til alle barn. Låta handler om å finne "løve- styrken" i seg selv og om å "makse" sitt eget liv og sin egen tilværelse. 

Låta snakker også rett i hjertet til Lionsmedlemmer. Lions kan med rette føle en god dose stolthet over hva ildsjelene fikk til for litt over 50 år siden, da innsamlingsaksjonen Lions Røde Fjær samlet inn penger til å bygge Beitostølen Helsesportsenter. 

 

 «Løva»

Vara løva i mitt eiget liv
Ikkji svive rundt – vara den som driv
Alder løva meir enn løva held
Vara løve når det stunda mot kveld

Vara hånde du kan halde i
Vara hjarterom så du vel å bli
Vara tinnsoldat på eigen fot
Halde vake når du vanta mot

E æ løve og løvetann
E æ vilje i brann
E æ høvding og likemann
der som true alder svann

Vara drua i min eigen vin
Berre trø me ned – foten gjer me fin
Og som åro går bli e sterk og klar
Der e går bli det fotefar

 

 

Tekstforfatter Ørnulf Juvkam Dyve om tankene bak teksten:

Utgangspunktet for det jeg har skrevet er ideen om å makse sitt eget liv og sin egen tilværelse. Løva er kjent for sin styrke og udiskuterbare plass i næringskjeden. Det å føle løva sin styrke i sitt indre, gjør oss godt rustet til å takle alle livets opp- og nedturer. 

Jeg tenker videre at styrke er noe mer enn det å ta vare på seg selv. Er man virkelig sterk har man også rom for andre sine utfordringer og behov. I andre vers er hjerterom og en håndstrekning sentrale ord. Videre er jeg innom historien om den enbeinte tinnsoldaten som viste slik forbilledlig mot - helt til det siste. Dette er jo en noe subtil hentydning til at det fortsatt er mulig for mange å være en hjelp for andre – selv om man befinner seg i en utfordrende situasjon selv.


Det tredje verset handler om det å tåle det livet kaster på oss. Mange har opplevd det å bli tråkket på i ulike sammenhenger. Er man da drua i sin eigen vin vil man bli sterk og edel – på sikt. Ingen vet vel bedre enn drua hvordan det føles å bli tråkket på. Historien viser gang på gang at de aller største og flotteste menneskene slett ikke har sklidd lett gjennom tilværelsen.


Refrenget spiller igjen på løva sin styrke – den ligger klart i dagen. Løvetannens styrke er ikke like opplagt men den har like fullt evnen til å vokse gjennom betong og asfalt. Det å være høvding og likemann kobler jeg til en tanke om å være mektig i seg selv men samtidig ha rom for, og vise, medmenneskelighet.
… men alt dette starter med en tro på at det nytter…