Min Lions Medlemssenter Støtt oss Engasjer deg Vårt arbeid LRF 2020 Nettbutikk

Berg Lions Club

Forsiden > Oslo > Berg Lions Club
Rektor Pål Garsjø på Vestre Aker Skole  (VAS) i Oslo er rett mann på rett plass.

Rektor Garsjø i skolens vakre kantine.

Rektor Pål Garsjø på Vestre Aker Skole (VAS) i Oslo er rett mann på rett plass.

Berg Lions Club har hatt en prat med vår gode samarbeidspartner rektor Pål Garsjø på Vestre Aker skole.

Rektor Pål Garsjø på Vestre Aker Skole (VAS) i Oslo er rett mann på rett plass.   Vestre Aker skole har lenge vært en stor suksesshistorie fra skole-Norges utkanter og det fortsetter under Garsjøs ledelse. VAS er en offentlig drevet suksesshistorie.

Skolen er en spesialskole for elever det ikke går så bra med i den vanlige konforme norske skolen.  Men det går bra med de aller fleste når de har gått på VAS en stund J  Som tidligere rektor Pia Klint Tveterås sa i et annet intervju: «vi skal skape skattebetalere av elevene så de klarer seg godt senere i livet».  Pål sto klar mentalt og fysisk til å ta over den krevende rektorjobben i februar 2015 da Pia ble headhuntet til Skoleetaten i Oslo som assisterende avdelingsdirektør for spesialskoler og PPT.

Vestre Aker skole er fysisk lokalisert i Ullevål Haveby i Oslo i bygningene til ærverdige Store Ullevål gård  Skolen er en spesialskole for elever på 8.-10. trinn som trenger mer støtte og tettere oppfølging enn det normalskolen gir.

Garsjø har gått alle gradene på VAS, først som lærer uten godkjent utdanning, med utdannelse som ingeniør i byggfag, deretter 14 år som lærer og verneombud, fulgt av tre år som inspektør og tre år som assisterende rektor. Pål har jobbet på VAS siden OL på Lillehammer. Med grunnutdannelse som ingeniør i byggfag gikk han rett inn i rollen som lærer i snekkergruppa som han har drevet med stor suksess på VAS i hele 14 år.

Skolen har en annen pedagogisk grunnide´ enn vanlige skoler og fokuserer på praktisk opplæring og får teoretisk kunnskap "lurt" inn via jordnært arbeid.  Skolen har en kantinegruppe med seks elever som drifter kantinen gjennom hele skoleåret. Gruppa foretar innkjøp, tilberedning og serverer lunsj en gang i uka. Det er viktig å lære å sette opp budsjettet og å holde budsjettet. Skolen skal lage små potensielle kapitalister ut av skoletrøtte elever!

I tillegg til snekkergruppa og kantinegruppa finnes det en mediegruppe som lager skoleavis, trykker opp flyers for skolen og ellers lærer mest mulig om media. Sykkelmekanisk gruppe som reparerer sykler må også nevnes. Gruppa tar i mot sykler som trenger overhaling og kan ta imot flere sykler fra lokalmiljøet. Du må regne med å betale, men selvfølgelig riktig pris!  Støtt skolen med å reparere vraket eller racersykkelen din på VAS.

Tilslutt nevner vi en gruppe elever som er veldig mye ute i skog og mark. Dette er elever som trenger pause fra en annen virksomhet. Denne gruppa har eier både båt og kano. Berg Lions Club og Lions-Bokmarkedet har betalt kanoen. :-) Lunsjen tilberedes oftere på åpen ild utendørs enn innendørs.

På VAS lærer elevene teori gjennom praksis. Skolen gir sosial kompetanse fra de praktiske arenaene eleven deltar i.  På VAS finner vi ikke den gørr kjedelige skolehverdagen som intervjueren minnes med gru, men som han motvillig aksepterte at han var fanget i år ut og år inn.

Men vi må tilbake til Berg Lions Clubs´ gode venn rektor Pål Garsjø. Vi vil vite mer om ham og får høre at han har utdannelse i PPU, spesialpedagogikk, konsekvenspedagogikk og dessuten et kurs i skoleledelse fra BI.  Garsjø minnes også med stor glede befalskurset i kystartilleriet på Oscarsborg i 1991. Minner om knappetelt i tåke og regn på Hurumlandet mimres det også om.  Han lurer fortsatt på hvordan det kunne anlegges hovedflyplass på Hurum når alt er sterkt kupert  der med et mulig lite unntak; " Avgrunnsdalen".

Det kommer også godt med å være blant landets beste ishockeydommere når man skal roe ned og få skikk på innkommende ungdom før man via den praktiske skolehverdagen på VAS har fått omdannet dem til kremungdom. Rektor Garsjø har vært ishockeydommer på elitenivå siden 1989.  I femten år har han dømt kamper internasjonalt, hvorav ni er verdensmesterskap.  For å gjøre den imponerende lista komplett: Garsjø har dømt i 2200 kamper, hvorav 1000 i seriesystemet i Norge, 150 landskamper og 45 NM-finaler i ishockey.  Det mangler vel bare erfaring fra kamper i National Hockey League?

Garsjø har en travel hverdag når han kombinerer rektorjobben med hobbyen som ishockeydommer samtidig som han er  en dedikert familiemann med 3 barn på 10, 15 og 17 år - alle tre opptatt med fotball ! Men jo mer man har å gjøre dess mere blir gjort!

Som rektor er Garsjø en vennlig samtalepartner som setter grenser for elevene uten å være for alt for streng mens skolens regelverk forvaltes. Personlig føler Garsjø at lederrollen fører til at “han er litt for lite ute i felten“ noe alle ledere som har gått gradene internt "i firmaet" ofte kan føle.

Berg Lions Club har som alle andre Lionsklubber over hele verden en sosial målsetning: "We Serve". Hver eneste krone som kommer inn på Lions-Bokmarkedet på Vestre Aker Skole går tilbake til noen som virkelig trenger pengene. Berg Lions Club har null driftsutgifter.  Vi betaler for eksempel selv drivstoff og bompenger når vi henter bøker hjemme hos våre gode givere.

Berg Lions Club kjenner et stort ideologisk og menneskelig fellesskap med Vestre Aker skole og vi er veldig glade og litt stolte av det gode samarbeidet vi har og skal fortsette å ha i årtier framover.

Berg Lions Club bidrar økonomisk til mange gode lokale formål og vi bidrar ofte også med moderate summer til Vestre Aker skole til gode formål så som innkjøp av en kano og drivhuset som står i den vakre haven.