Enebakk Lions 50 år | www.lions.no

Distrikt 104 J

Forsiden > Distrikt 104 J
Enebakk Lions 50 år

Bilde viser fra opptakseremonien 21. mai 1968.

Enebakk Lions 50 år

For 50 år og noen dager siden, den 21. mai 1968, ble det holdt stiftelsesmøte for Enebakk Lions Club. Det skal markeres med en jubileumstur 9.–10. juni, forteller president Magnar Nordlie.

Det blir tur til Fredrikstad i buss, med vår egen sjåfør. Der får vi en guidet tur i Gamlebyen, og på kvelden blir det festmiddag. Vi blir rundt 40 personer, sier Nordlie.

Lions Club Enebakk, sone6 D104J driver veldedighetsarbeid av mange slag. Mye er rettet mot ungdom.

– I forbindelse med 50-årsjubileet har vi satt av 100.000 kroner som vi ønsker å fordele til gode formål som kan gagne bygda. Vi oppfordrer lag og foreninger med tanker og prosjekter om å søke. Søknadsfristen er 6. juni, sier Nordlie, og viser til annonse om tiltaket i Enebakk Avis.

Var på stiftelsen

Stein Lysaker (73) var på stiftelsesmøtet i -68, og er dermed såkalt chartermedlem. Som 23-åring var han den yngste på møtet. Han husker dagen av en veldig bestemt grunn: Datteren Ann-Cathrin ble født samme dag, og Stein kom en halvtime for sent til møtet. Og det var en varm, solrik dag, husker han.

– Møtet ble holdt i 2. etasje i det gamle herredshuset, der Ragnhild Butenschøns skulpturer står nå. At det kom i stand har å gjøre med den første Røde Fjær-aksjonen i Norge i april 1966. Da fikk Halvor Weng og min far Anker Lysaker, som begge var tilknyttet kommunen, forespørsel fra Oppegård Lions Club om de kunne stå for aksjonen i Enebakk. De gjorde de, og det igjen var årsaken til tanken om å starte Lions Club i Enebakk, forteller Stein.

Etter etableringen i mai -68 holdt den nye avdelingen charterfest på Vangen skistue tidlig på vinteren. 25-årsjubileet ble holdt samme sted.

Startet med blomster

Lysaker har vært president 5–6 ganger, mens Nordli nå har vervet for andre gang. I 2013 mottok Lysaker «Melvin Jones», Lions høyeste utmerkelse, for sin innsats. Jones var mannen som startet Lions Club i USA for 101 år siden, opplyser Nordli, og ber Stein hente plaketten.

Med god grunn til å være stolt forteller Lysaker litt om aktivitetene.

– Røde Fjær-aksjonen i -66 ga grunnlaget for at Beitostølen Helsesportsenter ble realisert, nevner han først.

– Blomstersalget var den første store aktiviteten vår lokalt. Det var selvsagt for å skaffe penger for å drive en form for veldedighetsarbeid. Hvorfor ikke selge blomster? Det var så vidt jeg husker ingen blomsterbutikk her da. Første gang, til jul i -69, reiste vi rundt og banket på dører og tok forhåndsbestillinger. Så leverte vi uka etter. De første julegledene kostet 15 kroner, husker han.

Lions blomster til jul er for lengst en tradisjon i Enebakk.

– Folk venter på oss. Noen ringer og spør etter oss, til og med, innskyter Nordlie.

– 7.-klassene får tilbud om å delta i Fredsplakatkonkurransen, som Lions arrangerer over hele verden, sier Lysaker.

Nordlie nevner «Mitt valg», et holdningsskapende program fra Lions for skoler og barnehager.

– En del av inntektene fra Lions Tulipanaksjon går til arbeid mot narkotika og mobbing, innskyter han også.

– Vi hadde veldig mange forskjellige ting vi dreiv med, fortsetter Lysaker.

– Vi malte låven på Østenbøl. Vi har malt Mari kirke. Vi har gjort i stand og lagt plen utenfor Kopås og aldersboliger på Flateby og i Ytre. Panelt hus på Flateby. Utført snømåking, solgt strøgrus. Vi har kjørt pensjonister til julebord, og er faste sjåfører under TV-aksjonen, nevner Lysaker.

26 menn

Mye er dugnads- og ikke pengeinnbringende. Listen er mye lenger enn vi kan ta med her. For noen få år siden sørget Enebakk Lions Club for at et 20-tall ungdommer fra hele verden fikk oppleve Enebakk en hel dag. De var på en 14-dagers ungdomsleir i Norge, arrangert av Lions internasjonalt. Tilsvarende har Enebakk Lions Club støttet ungdom herfra til å delta på det samme andre steder.

Og stadig, fra tid til annen, Røde Fjær-aksjon som i -66.

– Hvor mange er dere i Enebakk Lions?

– I dag er vi 26 medlemmer fra 50 til 85 år. Vi har en bra, stabil medlemsmasse.

– Flest menn?

– Bare menn, og vi ønsker oss damer i Lions! sier Nordli.

– Vi er vel best på rekruttering i vårt område nå, med 4–5 nye medlemmer de siste to årene, pluss at vi skal ta opp ett medlem nå i forbindelse med jubileet, og ett nytt medlem til høsten, sier han entusiastisk.

Betaler selv

Nordlie og Lysaker gir honnør til medlemmene.

– Vi er heldige som har så mange spreke pensjonister. Vi er en veldig optimistisk og fin gjeng som står på når det trengs, fastslår Nordlie, og presiserer at deltakerne på jubileumsturen betaler den av egen lomme.

Karene har mye på hjertet, men er nå mest opptatt av å slå på stortromma med 100.000 kroner til gode formål, og selvsagt Fredrikstadtur og fest 9.–10. juni.

– Det må vi huske, Magnar, at vi må utbringe Kongens skål. For han er Lions´ høye beskytter, kommer Lysaker på, og lyser opp.

Presidenten nikker og noterer seg skålen med det samme.