IR-prosjekt: HJELP BRANNSKADDE BARN I AFRIKA | www.lions.no

Distrikt 104 D4

Forsiden > Distrikt 104 D4
IR-prosjekt: HJELP BRANNSKADDE BARN I AFRIKA

Christer Dubrefjord er kirurg og har permisjon fra jobben sin fra Notodden sykehus. Dette halvåret har han hatt sin kirurgiske praksis, som kirurger er pålagt å ha med jevne mellomrom, ved brannskadesykehuset MCM, Corean Hospital, der plastikk kirurg Einar Eriksen arbeider. Christer belaster ikke noe, alt på eget initiativ. Gunnbjørg Fisketjøn, anestesisykepleier, har 1/2 år permisjon fra anestesisykepleierarbeidet på Notodden sykehus uten lønn, og arbeider dugnad for de brannskadde.

REISEBREV FRA EITOPIA OG MCM, Corean Hospital

Etiopia i 6 måneder

Gunnbjørg Fisketjøn, anestesisykepleier

Christer Dubrefjord, kirurg og past president i LC Notodden

Vi må jo si at vi var to spente som landet i Addis Ababa en av de første dagene i november 2015. Jeg hadde vært her en gang for cirka to år siden, og var derfor litt forberedt, men for Gunnbjørg var det første gangen. Addis Ababa er en storby med alt fra 4 til 9 millioner innbyggere, beroende på hvordan man teller. Det er hovedstad i Etiopia og for tiden hovedsetet for Afrikanske Unionen. Dette fører med seg utrolig store kontraster i byen. Fra stor rikdom til utsveltede tiggere.

Det første vi registrerte var alt søppel som ligger og flyter overalt.

Reise1

De første 4 ukene bodde vi i våre kofferter. Først på et hotell og siden på ulike guesthouse før vi fikk komme inn på «The Pink Guesthouse». Etter en uke hadde vi fått etiopisk telefon og førerkort, og kunne derfor «vidge våre vyer» betydelig, da vi fikk muligheter å leie en bil.

Trafikken i Addis er en ting for seg. Det er ikke mulig å sitte og kjøre og tenke på noe annet. Takk og lov fungerer Gunnbjørg som en flott codriver. Her finnes sikkert trafikkregler, men enten har vi ikke skjønt disse, eller er der ingen som følger dem. Jeg tror nok på de siste alternativet.

Reise2

Under tiden vi har vært her, har vi passet på å se oss litt om.  Vi har vært på tur til Blue Nile Gorge med den portugisiske bridge og et gammelt kloster, Debre Lebanos. Vi har vært på tur til Bahir Dar, en by med et flott sykehus, ca 70 mil nord for Addis. Vi har vært på tur til Tanzania både for jobb i Mwanza, og deretter safari og avslapping på Zanzibar. Alt dette kan vi skrive mye om, men det var selvsagt ikke derfor vi kom ned hit!

Vi ble nokså raskt introdusert på sykehuset, MCM, Corean Hospital, der Einar Eriksen og Children Burn & Wound Care Foundation (CBWCF) holder til med sin Burn unit. Under tiden vår her, har Einar også startet opp en burn- unit for barn på Cure Hospital.

Tankene våre om arbeidet vi skulle gjøre her nede, var nokså usikre. Det tok over en måned før vi fikk våre papirer i orden, arbeidslisens og oppholdstiladelse. Det var mange frustrerte dager med venting, kontakt med myndigheter både her og i Norge, før det var i boks.

Behovet for hjelp til folk med brannskader og andre kroniske sår er utrolig stort. Sør om Sahara finnes ikke slikt tilbud (unntatt i Sør-Afrika). Det er lett å komme opp i funderinger på at det som blir gjort av CBWCF er en dråpe i havet og mange ganger meningsløst, når vi ser alle som har behov. Det vi har fått lære oss, ikke minst fra Einar, er å glede seg over de vi kan hjelpe. Vi må bare si at de ganger vi har fått tårer i øyene, var ikke for de som ikke kunne bli hjulpet, uten den stort takksamheten til de som vi kunne hjelpe. Vi har virkelig sett hva det fører til for disse personene som får hjelp. Begynne skole og få en utdanning. Slippe være utstøtt fra samfunnet. Få arbeid og kunne stifte familie. Rett og slett – Et helt nytt liv!

Vi har sett mange, og vi kunne fortalt om alla, og alle er like gripende.

Vi vil fortelle om en flott jente med navn Eleni, 9 år. Hun fikk brennende olje over seg i september. Tredje grads forbrenning på ryggen og høyre fot.

Reise3

Man kan se hvor lei seg hun er, og det er ikke rart med de smertene hun har og har hatt.

Hun opereres på Cure Hospital 5/1 med fjerning av arrvev, og hudtransplantasjon. Utfordringer under operasjonen pga. at  hun både var uttørket og blodfattig. Operasjonen gikk dog bra. Etterpå får hun flere sårstell i narkose på operasjonsavdelingen, og alt gror fint. Eleni blir etter hvert fri for smertene.

Reise4

Skrives ut for videre poliklinisk kontroll og sårstell 3/2.

Reise5

Første stellet poliklinisk. Litt skeptisk?

Reise6

På vei hjem med familien til et helt annet liv enn hva som ellers hadde vært tilfelle.

Nå begynner det å minke på den tid vi har igjen her. En ting er sikkert, våra liv har blitt forandret under denne tiden. De minner vi tar med oss hjem er uvurderlige. Vi er særdeles ambivalente til vår hjemreise. Kunne vi gjort mer? Hvor gjør vi størst nytte? Vi har dog blitt enige om at vår oppgave der hjemme er å prøve på å stimulere den flotte givergleden som aldrede er på plass i vårt distrikt, til å bli enda bedre. Det er så mange oppgaver som krever ressurser, og  ikke minst videreutdanning og rekrutering av plastikk kirurger, operasjonssykepleier og spesialsykepleier på brannskadeavdelingene.

Vi stiller gjerne på informasjonsmøter ute i klubbene, men Dere må da være forberedt på at vi  «tigger» penger til CBWCF.