Fra minisykehus til Safe Center/Zone | www.lions.no

Distrikt 104 C3

Forsiden > Distrikt 104 C3
Fra minisykehus til Safe Center/Zone

Einar Lyngar, pensjonert journalist og Lions-ildsjel har de siste tre årene reist sju ganger til Libanon og grensen mot Syria for å hjelpe flyktningbarn.

Det hele startet da Lyngar så bilder av barbeinte flyktningbarn i snøen i Arsal i Syria i desember 2013. 44 timer senere satt han på et fly nedover. Siden har ballen rullet.

- Herfra har det utviklet seg til et verdensprosjekt, forteller ildsjelen Lyngar, som fikk mobilisert Lions og gode hjelpere og organiserte blant annet sending av varmt tøy til Syriske flyktningleire.

Tomta til Lions nye Safe Center er endelig klar.

Einar Lyngar ser på en bil sammen med en liten pasient på det mobile legeklinikken Lions har i Bekaadalen.

Siste nyheter 21:47 |  Lesja Ap bryter med Lesja-Dovre 17:19 |  Frontkollisjon i Åsmarkvegen 16:10 |  Nye eiere av Vero Moda-bygget  Mest lest i dag 1.  Slik var russetoget på Lillehammer 2.  Aspirantane "redda" dagen i Vågåmo 3.  Martin holdt takten på Vinstra

MOELV: Einar Lyngar, pensjonert journalist og Lions-ildsjel har de siste tre årene reist sju ganger til Libanon og grensen mot Syria for å hjelpe flyktningbarn.

- Herfra har det utviklet seg til et verdensprosjekt, forteller ildsjelen Lyngar, som fikk mobilisert Lions og gode hjelpere og organiserte blant annet sending av varmt tøy til Syriske flyktningleire.

Les også:  Hjelper der ingen tør dra

Fra minisykehus til Safe Center/Zone

I september skrev GD om "minisykehuset" Lyngar og Lions Norge hadde planer om i Bekaadalen, på grensen til Syria.

- Vi har måttet omjustere planene til et Safe Center eller en Safe Zone. Dette fordi hjelpeorganisasjonene der nede forteller at de to viktigste grunnene til at folk flykter til Europa er at ungene deres ikke får gå på skole og at de heller ikke får noe medisinsk tilbud. Vi er med på å demme opp for denne flukten og hjelpe dem der de er, forteller Einar Lyngar i Ringsaker Lions til GD.

Senteret tilbyr både skole og et medisinsk tilbud, og om kvelden vil det også fungere som krisesenter for kvinner.

- Safe senteret skal få barn inn i skole og gi dem mat og helsestell. Det er en god pakke med tilbud til barn med krigsskader og psykososiale problemer på grunn av traumer etter krigen, forteller Lyngar.

Senteret tilbyr plass til 200 barn om gangen i to skift, slik at 400 barn hver dag får tilbudet.

- Tomta er klar!

Torsdag 12. mai ble en stor dag for flyktningbarna i Bekaadalen. Da ble det klart at tomta til Safe senteret står klar. Tomta leies av kommunen, og blir inngjerdet og klarlagt i disse dager. Bare byggetillatelse fra kommunen gjenstår, men det er en formalitet. I løpet av månedsskiftet regner de med å være i gang.

- Endelig! Nå er tomta klar til å bygge vårt første Safe Center og sikkerhetssone i samarbeid med den libanesiske uavhengige organisasjonen Beyond, som igjen samarbeider med UNICEF. Senteret koster en million kroner å bygge og vi gjør en avtale om minst tre års drift, men vi er forberedt på å utvide til 4–5 år. Driftskostnader er cirka 1 million årlig med tolv ansatte, sier Lyngar.

Lions Norge tar seg av oppføringen av det første Safe Centeret. Lyngar håper det blir mange flere.

- Vi kommer til å bruke moduler som ligner norske trehus som blir isolert så det blir bedre på vinteren, forteller Lyngar.

Modulene skal være lette å sette opp, og lette og ta ned igjen for gjenbruk andre steder.