500.000 til legehjelp for syriske flyktninger | www.lions.no

Sande

Forsiden > Vestfold > Sande
500.000 til legehjelp for syriske flyktninger

Dette bildet ble tatt under siste hjelpeaksjon for de syrsike flyktningene i Arsal. Gutten var skutt i magen, og kulen hadde ikke blitt fjernet. Faren, som også var skadet, spurte hjelpemannskapet om plaster til såret.

500.000 til legehjelp for syriske flyktninger

I fjellene nord i Libanon lever tusenvis av syriske flyktningebarn med alvorlige krigsskader, uten tilgang til lege. Lions Norges katastrofefond vedtok 29. august å bevilge 500.000 kroner til et nytt prosjekt.

Lions i Norge og Libanon har nå gjennomført fire hjelpeaksjoner for de syrsike flykningene i Libanon. I fjor høst startet norske Lionsklubber å samle inn varme barneklær. Givergleden overgikk alle forventninger, og til sammen 14 fulle lastebiler med norsk vintertøy av beste kvalitet rullet inn i flyktningleirene i Bequaadalen tidlig i januar. Titusener av flykninger var da hardt rammet av vinterstormen Zina. Noen steder var det flere meter med snø, og flykningene hutret i sommertøy. Overalt så man barn gå barbent i snøen. Fire av lastebilene klarte å nå frem til flykningeleiren i Arsal som IS prøver å ta kontroll over og som bombes av syriske krigsfly. Dette er en leir som ingen andre hjelpeorganisasjoner tør reise til.

Internasjonal støtte

De tidligere aksjonene har vært ledet av Einar Lyngar fra Lions Club Ringsaker som på egen regning har planlagt og gjennomføre aksjonen sammen med Lions i Libanon. På sine reiser til flyktningeleirene så han at flykningene ikke bare led på grunn av kulden, mange barn var hardt skadet og de får ikke medisinsk hjelp. Krig rammer alltid barna hardest. Mange av de som har overlevd krigshandlinger, terrorangrep og bomber har alvorlige skuddskader, fått avrevet armer og ben, skadet syn osv. Nå vil han gjøre noe for å bedre deres situasjon.

De norsk-libanesiske hjelpeaksjonene har fått stor oppmerksomhet, også internasjonalt. Flere Lions-land signaliserer nå at de vil støtte opp om den nye aksjonen.

Lions i Libanon har foreslått å etablere en mobil helseklinikk som kan besøke flyktingeleirene i Bequaadalen. Ettersom IS er aktive i området, har Libanesiske myndigheter stengt veiene slik at det bare er de som bor i området som kan reise inn. Lions har kontakt med lokalbefolkningen som tidligere har sørget for at hjelpen har kommet frem.

I nær fremtid vil en liten delagasjon reise til Libanon for å kartlegge behovet for legehjelp.

500 000 til krigsskadde flyktningebarn

Lions Norges katastrofefond bevilget 500 000 til et nytt prosjekt for å hjelpe krigsskadde syriske flyktningebarn. Fra venstre: Nils Ørum, fagsjef utland, Einar Lyngar, prosjektleder og Kay Arne Sørensen, guvernørrådsleder Lions Norge.

Gi ditt bidrag

Støtt aksjonen med ditt bidrag til Lions katastrofefond og merk innbetalingen med «Syria» og «navn på klubb».

Konto: 9001 23 04403

Få skattefradrag

Du kan føre gaven som fradrag på selvangivelsen ved beløp fra 500,- kroner og inntil 12.000,- kroner. Husk da å oppgi ditt personnummer på innbetalingen. Bedrifter oppgir organisasjonsnummer.

For spørsmål om prosjektet:

Prosjektleder Einar Lyngar, e-post: einar@lyngar.no

Fagsjef utland Nils Ørum, e-post: nilsor@altiboxmail.no