Children Burn Care Foundation | www.lions.no

Forsiden > Telemark > Notodden
Children Burn Care Foundation

Abubaker, 4 år.
Ramlet mot ildsted i hjemmet for 4 måneder siden.

Children Burn Care Foundation

De to Lionsklubbene i Notodden har etablert sitt eget internasjonale prosjekt i Etiopia. Vi har oppdaget hvor lite det trenges for å hjelpe brannskadde barn der nede. Redde disse middelløse barn til et helt nytt liv, redde dem fra et liv i sult, isolasjon og tiggeri.

I Etiopia ligger forutsetningene for å brenne seg godt til rette. Man lager mat på ild og glør eller på parafinovner plassert sentralt i hytten. Barn som beveger seg rundt disse plassene, det er jo der det er varmt og lyst, brenner seg da fryktelig lett og alvorlig.

Før var disse barna, hvis de overlevde, dømt til et liv som utstøtt og med sult tilværelse.

Bildew2

Seya en gutt på 9 mnd som rett og slett krabbet inn i glør i hjemmet sitt for 3 måneder siden

I 2007 ble Children Burn Care Foundation, CBCF stiftet. Hans Petter Schjelderup fra Harstad, selv sterkt brannskadd, møter plastikk kirurg Einar Eriksen,  i forbindelse med sin behandling, og de starter da CBCF.

Children Burn Care Foundation jobber med 3 ting i Etiopia.  Man utdanner personell, man behandler brannskadde barn og man jobber en hel del med forebyggende virksomhet.

Utdanning

I Etiopia er det mangel på utdannet helsepersonell. Man utdanner spesialsykepleiere og plastikk kirurger og pleiepersonell i forhold til brannskader. Dette for å få et grunnlag for videre drift på egen hånd etter hvert.

bilde3r

«Bedside» utdanning på brannskadeavdelingen på MSM.
Korean hospital, Addis Abeba

Behandling

bilde4

Abubaker etter operasjon. Man regner med å ha behov for noe operasjon til på venstre hånd

bilde5

Operasjoner og behandling av barn med brannskader. Dette forekommer på flere sykehus i Etiopia, og også i Tanzania. De som er hardest rammet blir likevel behandlet på MSM, Korean hospital, der CBCF leier plass. Et behandlet barn koster med liggetid og som oftest med flere operasjoner ca 6 000 NOK. En behandling som i Norge koster godt over 1 million. Hovedoperatør er Einar Eriksen, norsk utdannet plastikk kirurg, som nå jobber fast for CBCF.

bilde6r

Seya har nå blitt operert. Ser dere også at han har lagt på seg!
Om et halvår planlegges ytterligere rekonstruksjoner i lyske og på kne.

Forebygging

CBCF prøver selvsagt også å få til at ikke så mange barn skal skade seg på brann og flammer. Dette gjøres med tette informasjonskampanjer. Dette skjer med tegninger laget av tidligere pasienter.

Man prøver også med å få produsert en ovn som det ikke går an å brenne seg på. Det finnes patent, og man jakter på lokal produsent. Disse skal siden gis bort til de som har størst behov for det.

I fremtiden har man ønskemål om å få bygd seg et eget mindre sykehus rett utenfor Addis. Dette gir større utnyttelse av det personell som utdannes og gir på sikt mindre driftskostnader.

bilde7

Bilde viser plassen man ønsker å bygge dette sykehuset. I bakkant ser man Addis.

Dette koster selvsagt en del penger, men er en god investering og sikrer driften på sikt.

Hvordan skal vi da hjelpe denne stiftelsen med de midlene som det er så stort behov for? Hvert år ordner Lionsklubbene i Notodden, Rotary og Notodden i Sentrum en ”walk and run”. I fjor fikk vi inn over 100.000 kroner til dette formålet. Det er hva en seng koster i 1 år i Addis!

I tillegg valgte Notodden videregående skole å la inntektene fra Alternativ Dagsverk 2013 gå til CBCF. Dette fører til at også Notodden videregående finansierer en seng i ett år. Fantastisk !

Heng med på årets fest

WALK & RUN Notodden 2014