Mohammed Ghasemi fikk Lions Tulipanpris 2016 | www.lions.no

Lørenskog

Forsiden > Akershus > Lørenskog
Mohammed Ghasemi  fikk Lions Tulipanpris 2016

VERDIG VINNER: Prisvinner Ghasemi (t.v.) sammen med Bjørn Zarbell, leder for forebyggende arbeid i Lions.

Mohammed Ghasemi fikk Lions Tulipanpris 2016

Det er mye god forebygging i gode fritidstilbud. Mohammed Hassen Gilani Ghasemi, blant venner kalt Mohammed Ghasemi, fikk prisen for sitt arbeid for barn og unge i Lørenskog. Det var de fire Lionsklubbene i Lørenskog som foreslo Mohammed til årets tulipanpris.

Lions Tulipanpris gis til enkeltpersoner eller organisasjoner som gjør en særlig innsats for barn og unge. Prisen er på kr. 50.000 og et prissymbol i glass. Årets pris ble delt ut under åpningen av Lions Norges Riksmøte i Sarpsborg, fredag 27. mai.

Mohammed er født i Iran i 1963 og kom til Norge som kvoteflyktning. Han har universitetsutdannelse fra Iran i matematikk, kunsthistorie og kunstmaling, og jobber som mattelærer på Hakadal ungdomsskole i Nittedal. Han underviser også foreldre i matematikk, slik at de kan forstå og hjelpe sine barn med lekser.

Motivator

Han har et spesielt engasjement for at tospråklige barn og unge skal integreres så fort og smertefritt som mulig. Dette medfører adskillige frivillige timer på kveldstid, flere ganger i uka.

- Hver 3. ungdom med utenlandsk bakgrunn dropper videregående. Jeg ønsker å bidra med å gi ungdommene gode rollemodeller slik at de kan se muligheter til utdanning og jobb, sier Ghasemi.

Som leder av Kulturkafeen i Lørenskog, stiller han hver torsdag opp for barn, ungdom og voksne med funksjonshemming. På en typisk kafe-kveld kommer rundt 90 psykisk- og fysisk utviklingshemmede fra Lørenskog og nærkommunene, Skedsmo og Rælingen. Gjengen reiser ofte på tur eller finner på aktiviteter som bowling og lignende i området. Målet for disse torsdagene er at brukerne skal lære å mestre hverdagens utfordringer, og de får forskjellige oppgaver som å være dørvakt, lage mat, dekke bord, servere m.m.

Mohammed har også vært leder for «Juniorklubben» i Kulturkafeen siden 1997. Den er åpen en dag i uken og er et tiltak rettet mot barn i 1.-7. klasse.

Et relativt nytt tiltak er arrangementet "Fridays". Siden 2013 har ungdom kunnet møtes i Kjennhallen på Lørenskog for å drive med ballspill, brettspill, kortspill m.m. Her stiller flere voksne opp for å skape et trygt miljø. Tidligere ungdommer på klubben, noen jobber nå i politiet, kommer ofte innom og slår av en prat og deltar i leken.

Mohammed sier selv at disse samlingsstedene nærmest blir et hjem nummer to for mange; hyggelige, mobbefrie steder der brukerne selv bidrar aktivt både i planlegging og gjennomføring av aktivitetene. Han er også opptatt av å bygge nettverk rundt ungdommene, ikke minst gjennom de frivillige organisasjonene i Lørenskog. Lions Club Lørenskog/Fjellhamar stiller med to Lionsmedlemmer en torsdag i måneden og Røde Kors er med både fra Lørenskog, Skedsmo og Rælingen.

Gi tilbake

Mohammed ønsker å gi noe tilbake til det samfunnet som tok imot han som flykting.

- Alle vi som er her i dag, har fått. Det er vår tur nå å gi noe tilbakeå gi tilbake, sa Mohammed i sin takketale til Riksmøte.

Det var de fire Lionsklubbene i Lørenskog som foreslo Mohammed til årets tulipanpris. Sølvi Nordlund i Lions Club Lørenskog/Fjellhamar fremhever at Mohammed er et medmenneske som strekker seg langt – kanskje noen ganger for langt.

- Hvor mange er det som står i slike jobber i 18 år – og fortsatt har entusiasme og pågangsmot? Og som gjør det ved siden av heldagsjobb og familie, spør Nordlund. Mohammed lever godt opp til Lions mål: «Det er bedre å bygge barn enn å reparere voksne».

Rørt

Da Mohammed mottok Lions Tulipanpris på fredag var det mange tårevåte øyne. Selv Mohammed var rørt da han fikk prisen.

- Det å se medmennesker trives, har det gøy og opplever mestring gir meg masse energi, sier Mohammed.

Han sa i sin takketale at han ønsker at prispengene skal brukes på Kulturkafeen til innkjøp av pc-er og til turer for ungdommene.

Forlagsstillere

LC Lørenskog, president Jan Hvoslef

LC Lørenskog Øst, president Lars Olav Haug

LC Lørenskog Vest, president Jann Holtet

LC Lørenskog/Fjellhamar, president Toril Parelius

Om Lions Tulipanpris

Lions Tulipanpris er en anerkjennelse for et spesielt engasjement for barn og unge.

Den deles ut i forbindelse med Lions Riksmøte i mai hvert år.

Prisen består av 50.000 kroner og et prissymbol.

Det er organisasjonens medlemmer og klubber som har forslagsrett.