Hyggelig tur til Holmestrand. | www.lions.no

Horten/Misteltein

Forsiden > Vestfold > Horten/Misteltein
Hyggelig tur til Holmestrand.

Maimøtet ble flyttet til "gamle" Holmestrand.

På medlemsmøtet den 31.mai tok vi turen til Holmestrand for å utforske ”Nordbyen”.  Vi møttes ved Holmestrand kirke og ble ønsket velkommen av Edel Haukeland. Hun kunne fortelle at kirken er en av kun 4 bevarte Y-kirker i Norge og den største. Navnet kommer av den arkitektoniske utformingen av kirken. Opprinnelig var nybygget, i 1674, en laftet bygning oppført i løpet av bare 6 måneder med hjelp av massiv frivillig innsats. Det gjaldt å få en egen kirke nede ved fjorden, for turen opp til toppen var for lang. Etter som årene gikk, forfalt kirken og en stor restaurering begynte i april 2010 p.g.a. framskreden råte i tømmeret. Det ble et meget omfattende arbeid som ikke var ferdig før november 2014 da kirken ble gjenåpnet.

Alt tømmerarbeid måtte utføres med tidsriktig verktøy da bygningen er fredet. Alt de savner nå er et nytt orgel – innsamlingen har startet. Det var en vakker kirke vi kom inn i. Farger og estetikk var innbydende og varm. Spesielt merket vi oss den fantastiske lysekronen i messing på den malte rosetten i taket som gav inntrykk av utskjæringer og dybde, alt skapt av en dyktig kunstner.

Midtfeltet symboliserte fiskegarn hentet fra historien i bibelen.

Altertavlen var også veldig vakker, en kopi av et maleri av P. Peterson fra 1830. Originalen henger i Sem kirke.

Takk til Edel som var en veldig dyktig og inspirerende guide. Vi takket henne med en flaske vin.

Utenfor kirken vente vår neste guide, Tom Amundsen, som ville vise oss den gamle bydelen i området rundt kirken. Vi passerte den gamle kirkegården, hvor bare gravsteinene til ”viktige” personer fremdeles var tatt vare på. Den nåværende kirkegården er ved Bilet Kapell lenger sør. I Kirkegaten passerte vi hus med historie både utenpå og inni. ”Fattighuset” fra 1762 er nå i privat eie. Kjøpt for 1 krone i 2005, men som guiden vår sa: De har sikkert brukt minst 1 krone til! Huseierne mottok Fortidsminneforeningens Vernepris i 2010, og huset er utnevnt til ”Norges vakreste hjem”.

Vi forserte så ”Bakken” med mange historier om tidligere beboere og hendelser. Det var også nye hus her, men bygget etter strenge verneregler. Den store bybrannen i 1716 utraderte 2/3 av byens bebyggelse. Etter brannen ble nye byggeregler innført for sentrum. Hjørnehusene måtte ha butte hjørner for å unngå lett antennelse, og annethvert hus måtte bygges i tre og mur.

Det ble en veldig hyggelig omvisning i nydelig sommervær som endte på Holmestrand Hotell med smørbrød av ulik art. Takk til komiteen for godt gjennomført tur og medlemsmøte!