Første jul i fremmed land - Lions Club Fredrikstad Sorgenfri | www.lions.no

Fredrikstad Sorgenfri

Forsiden > Østfold > Fredrikstad Sorgenfri
Første jul i fremmed land - Lions Club Fredrikstad Sorgenfri

Nissefar fikk raskt gode hjelpere på asylmottaket på Ørmen i Fredrikstad. Her hjelper Daniel og Ali til med pakkeutdeling. Foto: Marianne Løkkevik Ekeberg / NRK

Første jul i fremmed land - Lions Club Fredrikstad Sorgenfri

– Barna våre har aldri opplevd jul før. De er vokst opp med krigen i Syria, med bomber, skyting, tilfluktsrom. Sist desember våget vi oss knapt utenfor døra, forteller moren til fire år gamle Maria.

Søndag fikk barna på det midlertidige asylmottaket på Ørmen i Fredrikstad sitt første møte med nisse, kakemenn og juletre. En gruppe studenter ved arbeids- og velferdsfag på høgskolen i Østfold og organisasjonen Refugees Welcome to Østfold, arrangerte tradisjonell juletrefest for de 190 beboerne ved mottaket.

-Juletrefest er god integrering, sier Nawara Achkar. Da jeg var liten og vokste opp i Syria, tok kristne og muslimer del i hverandres høytider. Kirken og moskeen sto side om side, og det var ingen konflikt mellom folk med ulike religioner, forteller initiativtaker og student Nawara Achkar, om hvorfor hun ville lage norsk jul for muslimske barn.

– Å dele norske juletradisjoner er god integrering, sier Nawara.

Gleder seg til hvert besøk

Lyden av Glade jul og syriske strengeinstrumenter fyller gangene mens ivrige barn åpner gaver med lekebiler, dukker og lego. Norske barn på besøk blir raskt dratt med i leken og iveren.

Helle Soos fra Lions Club Fredrikstad Sorgenfri har med seg både barn og barnebarn.

– Det er så fint at det skjer noe her. Ventetiden blir lang for mange. Dette er et veldig fint initiativ fra studentene, sier Helle. Selv er hun innom mottaket flere ganger i uka, og har fulgt mange av beboerne siden de kom.