Fikk livreddende gave | www.lions.no

Drøbak

Forsiden > Akershus > Drøbak
Fikk livreddende gave

Fra venstre: Rita Fredheim kasserer Lions Club Drøbak, Trond Plaat kursinstruktør, Eva Tenden driftsleder, Bjarni S. Einarsson president Lions Club Drøbak og Mario Dalla Pieta klubbmester Lions Club Drøbak.

Foto: Hans Haugstad, Akershus Amtstidende 21.12.15

Fikk livreddende gave

I gjennomsnitt 15 personer får hjertestans i Norge hver eneste dag. Uten hjertestarter overlever kun én av dem. Ved bruk av hjertestarter overlever mellom 70 og 80 prosent, sier Trond Plaat, kursinstruktør i hjertestarter og førstehjelp.

Kvinne falt om

For to år siden fikk en eldre kvinne hjertestans under en jubileumsfeiring på Folkvang. Det fantes ingen hjertestarter i lokalet, men heldigvis kunne to damer hjerte- og lungeredning. Kvinnen overlevde.

– Om man ikke har tilgang på hjertestarter og må vente på ambulanse, er overlevelsessjansene fra sju til 10 prosent. Mange mister dessverre livet før ambulansen rekker fram, sier Trond Plaat.

– Helt fantastisk

Driftsleder på Folkvang, Eva Tenden, sier hun er svært takknemlig over å motta en hjertestarter av Lions Club Drøbak.

– Det er en kjempegave. Helt fantastisk. Vi er utrolig takknemlig, sier Tenden. Hun mener hjertestarteren skaper større trygghet.

– Her på Folkvang er det ofte opp til 300 mennesker i selskap. Hjertestarteren er virkelig en trygghet for dem som kommer hit, og for oss som jobber her, sier hun.

6000 mennesker dør

– Vi er glade for å kunne gi Folkvang en hjertestarter. Hvert år dør 6000 mennesker av hjertestans i Norge, 4500 av disse kunne vært reddet om hjertestarter hadde vært tilgjengelig, sier president i Lions Club Drøbak, Bjarni S. Einarsson, som mener det er viktig å dele ut hjertestartere i kommunen.

– Og spesielt til et sted som Folkvang, hvor det ofte er sammenkomster for eldre mennesker. De ansatte på Folkvang har selvfølgelig fått kurs i hvordan man bruker hjertestarteren, forsikrer Lions-presidenten.

Nyheter: Hans Haugstad, Akershus Amtstidende 21.12.15