Meslinger

Forsiden > Vårt arbeid > Internasjonalt arbeid > Meslinger > Meslinger - 380 barn dør hver dag!
Meslinger - 380 barn dør hver dag!

Et stikk - ett liv! Vaksiner redder millioner av liv hvert år, og er blant de mest kostnadseffektive helsetiltak. Lions verdensomspennende initiativ for å bekjempe meslinger får støtte fra Bill & Melinda Gates Foundation og British Department for development.

Immunisering har ført til utryddelse av kopper, polio er nesten helt borte og antall barn som dør av meslinger er redusert til 74 prosent.

Til tross for store fremskritt er det fortsatt et stort behov for å nå ut til alle barn med livreddende vaksiner. Et av fem barn over hele verden er ikke fullstendig beskyttet med selv de mest grunnleggende vaksiner. Som et resultat dør anslagsvis 1,5 millioner barn hvert år − én hvert 20. sekund − av vaksinerbare sykdommer. Vaksiner er ofte dyrt for verdens fattigste land, og blant utfordringer finner vi forsyningsmangel, mangel på utdannede helsearbeidere. Upålitelige transportsystemer og lagringsanlegg er med på å gjøre det vanskelig å bevare høy kvalitet på vaksiner som krever kjøling.

Meslingvaksinen kom i 1963, før det døde millioner av barn hvert år av sykdommen. Det er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingviruset morbilli.

I 2010 fikk Lions og LCIF den første bevilgningen fra Bill & Melinda Gates Foundation for å bekjempe meslinger innen fire spesifikke regioner: Etiopia, Madagaskar, Mali og Nigeria. Lions er involvert i dette pilot-initiativet med fokus på tre hovedområder: (1) påvirkningsarbeid på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå (2) direkte engasjement i sosial markedsføring og mobilisering og (3) økonomisk støtte. Innsatsen fra Lions og partnere var enormt vellykket - 41 millioner barn blir nå vaksinert innenfor disse fire landene.

På grunn av suksessen med mesling-initiativet og Lions' rolle med å yte tjenester i lokalsamfunn rundt om i verden, ble LCIF utfordret av Gates Foundation i oktober 2011. Lions og LCIF ble bedt om å matche et bidrag på 5 millioner med 10 millioner. Kampanjen ville reise totalt 15 millioner USD i kampen mot meslinger. Lions møtt denne utfordringen i oktober 2012 og mer enn 150 millioner barn ble vaksinert mot meslinger i 2012.

I tillegg til å gi økonomisk støtte begynte Lionsmedlemmer aktivt støtte vaksinasjonskampanjer i flere land: Kamerun, Haiti, Kenya, Nepal, Uganda og Zambia. I pilotområdene fortsatte Lions sine aktiviteter og kampanjer.

Nå fortsetter LCIF sin innsats for å hjelpe barn over hele verden gjennom disse vaksinasjoner. Nå skal vi samle inn 30 millioner USD innen 2017, året for 100 års jubileet til Lions Clubs International. Hvis Lions og LCIF oppfyller dette målet, sammen med GAVI Alliance, vil bidragene bli matchet av Storbritannias Department for International Development (DFID) og Bill & Melinda Gates Foundation. Slik kan LCIF og Lions få 60 millioner USD å vaksinere med.

Hvorfor hjelpe?

Det gjenstår fortsatt mye arbeid i kampen mot meslinger, men Lions kan bidra til å eliminere sykdommen. Ved å bidra til LCIF hjelper vi barn i alle land der meslinger fortsatt er en tung offentlig helsebelastning.

I en undersøkelse som ble gjennomført blant Lions før pilotprogrammet startet, uttrykte 90 prosent støtte til Lions meslinginitiativ, og 90 prosent indikerte personlig motivasjon til å bidra til programmet. Kommentarer som følger med: "Dette er en fantastisk mulighet til å bidra til å utrydde en sykdom!" Og "Meslinger påvirker barn og syn, så det er en logisk forlengelse av det vi allerede gjør."

Hvordan bidra

For å støtte LCIF og kampanjen "One Shot, One Life: Lions Measle Initiative", kan du donere online. Bidrag er kvalifisert for en Melvin Jones Fellowship anerkjennelse.